Klik onder het navigatiemenu bovenaan, de gewenste informatie aan.
De A.O.S.S.L. vzw organiseert jaar na jaar drie soorten Activiteiten:
Voor de leden:
Regelmatige wijnproefavonden
Een jaarlijkse wijnreis
In het verleden organiseerden we eveneens een (bijna) jaarlijkse initiaitiecursus wijnkennis, open voor alle geïnteresseerden. Om economische redenen zijn we daar echter van afgestapt. Mochten we deze cursus opnieuw organiseren dan laten we dit weten op de frontpagina van deze website.
Voor de leden en sympathisanten:
Wij geven tevens het tweemaandelijkse tijdschrift "Het Blauw Boekje" uit.
Voor actuele informatie over onze Activiteiten raadpleeg onze Activiteitenkalender .
De laatste initiatiewijncursus had plaats in 2013. Tot nader order zijn er geen cursussen meer gepland in de toekomst. Mocht dit toch het geval zijn dan maken wij dit kenbaar op de frontpagina.
Deze wijncursus richtte zich tot de wijnliefhebber die een theoretische en praktische basiskennis wenst te verwerven. De lessenreeks wordt georganiseerd door de A.O.S.S.L. vzw, en geleid door een deskundige ter zake, met name de oenologische raadgever van de vereniging Prof. Dr. Kristof Van Hecke.
Het gaat om een brede inleiding tot de wijnkunde, gespreid over een zestal avonden, wekelijks van 19.30 tot 22.30 uur tijdens de maanden september tot en met december.
Iedere avond vangt aan met een geografisch opgebouwde, theoretische uiteenzetting over de wijnbouw. De uiteenzetting wordt gevolgd door een praktische oefening in het wijnproeven van 6 wijnen van de besproken streek.
De inschrijvingsprijs bedroeg in 2013 €375,00 (en €340,00 voor de -35 jarigen) , inclusief de syllabi en de wijnen, een gratis deelname aan één wijndegustatie van de A.O.S.S.L. en één jaar lidmaatschap van de vereniging. Dat houdt in dat de cursist één jaar het tijdschrift van de vereniging ontvangt en uitgenodigd wordt aan ledenprijs deel te nemen aan de degustaties.
Het organiseren van degustaties is wel het voornaamste werkingsmiddel van de A.O.S.S.L. vzw. Jaarlijks worden vijf à zes van die avonden ingericht, met gemiddeld zeventig aanwezigen. Eminente specialisten uit de Wereld van de wijn worden aangesproken om te zorgen voor informatie en voor commentaar. Door in te gaan op de uitnodiging van de vereniging, dragen deze niet alleen bij tot het hoog niveau van de proefavonden, maar kunnen zij ook getuigen van de ernst en de kritische onderlegdheid die de deelnemers aan die avonden aantonen bij de beoordeling van de voorgestelde wijnen.
De degustaties staan in eerste instantie open voor de leden en hun partners. Ten uitzonderlijke titel kunnen ook niet leden deelnemen, mits zij werden uitgenodigd door een actief lid.
Ieder jaar is er één zeer speciale degustatie die doorgaat onder vorm van een plechtig Kapittel. Dit is een bijeenkomst met volledige maaltijd, tijdens dewelke de tafelgenoegens, verschaft door de harmonie van wijnen en gerechten, luister wordt bijgezet door de plechtige intronisatieceremonie van nieuwe gezellen en van leden 'Honoris Causa'.
Klik hier om naar de lijst van de eregezellen te gaan.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we een nieuwjaarsontmoeting op een bijzondere plaats in het Leuvense. Zo bezochten we de laatste jaren:
Na een uitgebreid bezoek aan de site heeft de nieuwjaarsreceptie plaats. Ten tijde van de AOSSL-wijnopleiding ontvingen de cursisten die deelnamen aan het examen van de 'Initiatiecursus Wijnkennis' hun getuigschrift.
Voor de "oenophielen" (kenner of liefhebber van wijnen) uit de vereniging , die hun basiswijnkennis verder willen uitbreiden (wat met het regelmatig bijwonen van de gebruikelijke proefavonden niet altijd realiseerbaar is) , richt de A.O.S.S.L. Vzw aanvullende wijcursussen in.
Deze vervolmakingscursussen gaan dieper in op de materie van de initiatiecursus die zij uitbreidt tot andere wijnproducerende regio's of thema's. Een greep uit het programma van de laatste jaren:
Verder gaand op een initiatief van enkele leden die in 1981 uitstappen hadden ingericht naar Rheingau en de Elzas, naar de Bourgogne en naar de Bordeaux streken, richt de vereniging sinds 1984 jaarlijks een AOSSL-wijnreis in. Het wordt telkens een gelegenheid voor een groep leden om samen bepaalde wijngebieden te bezoeken en om ter plaatse kennis te maken met een aantal wijnbouwers en hun produkten.
Opeenvolgend werden aldus reeds bezocht:
Jaar | Bezochte wijnregio |
---|---|
1984 | Val de Loire |
1985 | Bordeaux |
1986 | Moesel-Nahe-Rheingau |
1987 | Côtes-du-Rhône |
1988 | Elzas en de Deutsche Weinstrasse |
1989 | Medoc |
1990 | Zuid-Bourgogne en Jura |
1991 | Côtes de Provence |
1992 | Atlantische Loire |
1993 | De Champagne |
1994 | Het Zuid-Westen |
1995 | De Savoie, Bugey en Toulon |
1996 | Bourgogne Côtes d'Or |
1997 | Languedoc en Rousillon |
1998 | Val de Loire (Centre) |
1999 | Bordeaux (St Emilion en Rechter Oever) |
2000 | De Champagne en Auxerrois |
2001 | Côtes du Rhône |
2002 | Elzas |
2003 | Catalonië |
2004 | Castilla y León, Navarra en Aragon |
2005 | Duitsland |
2006 | Toscane |
2007 | Duitsland de zuidelijke regio's |
2008 | Bordeaux linker oever |
2009 | Italië: il Nord |
2010 | Languedoc / uitstap Champagne |
2011 | Chili / uitstap Luxemburg |
2012 | Corsica |
2013 | Puglia |
2014 | Hongarije |
2015 | Zuid-Portugal (Alentejo en Lissabon) |
2016 | Oostenrijk |
2017 | Sicilië |
2018 | Bourgogne |
2019 | Galicia & Bierzo (Noord-Spanje) |
2020 | Slovenië en Friuli (Italie) - Uitgesteld naar 2022 owv de Coronacrisis |
2021 | Loirestreek |
2022 | Slovenië en Friuli (Italie) - Uitgesteld owv de Coronacrisis |
2022 | Wijntrip naar het Maasland |
2023 | Umbrië (Italië) |
2024 | Wijnuitstap Heuvelland (België) |
2024 | Wijnreis Elzas (Frankrijk) |
Klik hier om naar de lijst van de wijnreizen te gaan.
Er wordt een tweemaandelijks ledenblad uitgegeven waarin de uitnodigingen voor de proefavonden verschijnen, vergezeld van documentatie over het onderwerp van deze avonden, naast verslagen van de voorgaande degustaties. Het Blauw Boekje is tevens een instrument voor regelmatig contact met en informatie voor de leden.
Klik hier om naar de lijst van de Blauwe Boekjes te gaan.